* verplichte velden
Een zwangerschapsduur van 37 tot 42 weken is een normale termijn om te bevallen. Als er verder geen medische bijzonderheden zijn, mag je dan ook in die periode onze begeleiding bevallen. Als je dreigt voor 37 weken te gaan bevallen, bel dan ook direct ons spoednummer. Wij zullen dit dan verder de gynaecoloog overleggen.
Als je bij ons onder controle bent en jij of je partner denkt dat de bevalling is begonnen, bel ons dat op het spoednummer. Je krijgt dan de dienstdoende verloskundige aan de telefoon die met jullie gaat bespreken wat de volgende stap is.
Maar wanneer weet je nou dat de bevalling is begonnen? Hieronder staat een omschreven hoe een bevalling kan beginnen en wanneer ons in ieder geval te bellen. Maar als jullie niet zeker weten of de bevalling echt is begonnen en het past niet precies in de omschrijving hieronder, bel dan altijd gerust om dit met ons te bespreken.
De meeste bevallingen (ca. 85%) beginnen met weeën. Weeën zijn kort te omschrijven als pijnlijke samentrekkingen van je baarmoeder, die komen en gaan met steeds meer regelmaat. Een uitgebreide omschrijving van weeën staat beschreven bij Wat kun je verwachten.
Is het je eerste bevalling? Dan bel je bij ongeveer een uur lang regelmatige, pijnlijke weeën die ongeveer een minuut aan houden en elke drie à vier minuten terug komen.
Ben je al eerder bevallen? Bel dan als je ongeveer een uur lang regelmatige, pijnlijke weeën die ongeveer 45 seconden aanhouden en elke vijf minuten terug komen. Vaak herken je de weeën wel van de vorige keer. Het kan ook zijn dan we je tijdens de zwangerschap specifieke instructies geven, bijvoorbeeld aangepast aan het verloop van je vorige bevalling.
De slijmprop is een soort ‘stop’ in de baarmoedermond die bestaat uit taai slijm met soms een sliertje bloed. Je kunt deze prop een aantal weken voor tot zelfs tijdens de bevalling verliezen. Het is geen aanwijzing dat de bevalling zal beginnen. Je lichaam maakt de slijmprop weer aan en je kunt deze daarom ook in delen verliezen. Het is een compleet normaal verschijnsel.
Met name tijdens de weeën kan het voorkomen dat je een beetje bloed met slijm verlies, dit is normaal. Wordt het bloedverlies helderrood en meer dan een maandverbandje, dan moet je ons direct bellen.
Ongeveer 10-15% van de bevallingen begint met het breken van de vliezen, vaak zullen weeën daarna spontaan volgen. Vruchtwater kan je herkennen aan dat het waterdun is, het ruikt zoetig en je het niet kan ophouden. Soms verlies je in een keer een hele plens, maar vooral als de baby al goed is ingedaald, zullen het steeds kleine beetjes vocht zijn die je verliest. Probeer, wanneer je denkt vruchtwater te verliezen, een beetje op te vangen in een kopje of plastic zakje, zodat wij kunnen beoordelen of het daadwerkelijk vruchtwater is. Kijk goed naar de kleur van het vruchtwater. Normaal, helder vruchtwater is kleurloos met soms wat witte vlokjes of een beetje roze. Wanneer het vruchtwater groen, bruin of geel is dan heeft het kindje in het vruchtwater gepoept.
Bel ons overdag altijd meteen als je vruchtwater denkt te verliezen. Wij zullen dan bij je langskomen, het vruchtwater beoordelen en wat controles doen. Als de controles goed zijn, dan maken we een plan voor de komende 24 uur. Als je namelijk binnen 24 uur nadat je vliezen gebroken zijn bevalt, dan mag dit onder onze begeleiding. Zijn je weeën dan nog niet op gang gekomen, dan neemt de gynaecoloog het van ons over.
Bel ons ’s nachts direct als het vruchtwater groen/bruin/geel lijkt (of als de kleur moeilijk te beoordelen is), het hoofdje van de baby tijdens de laatste controle niet was ingedaald of als je direct weeën krijgt. Je mag de volgende ochtend bellen als je goed kan beoordelen dat het vruchtwater kleurloos/wittig is, het hoofdje is ingedaald en je nog geen weeën.